PUHEENJOHTAJALLA ON ASIAA

IP_2016_2

 

ITSENÄISYYSJULISTUKSEN MUISTOPÄIVÄ

Suomen Senaatti antoi P.E. Svinhufvudin johdolla itsenäisyysjulistuksen 4 pnä joulukuuta 1917. Eduskunta hyväksyi itsenäisyysjulistuksen äänin 100 vastaan 88, 6 pnä joulukuuta 1917 ja merkittävää on, että itsenäisyysjulistusta vastaan äänestivät sosiaalidemokraatit. Läheiset suhteet bolshevikkijohtajiin, kuten Valdimir I. Leniniin olivat johtaneet sosiaalidemokraatit siihen käsitykseen, että Suomi tarvitsee Leninin suostumuksen itsenäisyyden tunnustamiseen. J.V. Stalin oli käynneillään Suomessa syksyllä 1917 esittänyt, että itsenäisyysjulistus ei ole toivottavaa, sillä tavoitteena olisi tulevan Neuvosto-Venäjän osatasavaltana oleminen. Sosiaalidemokraatit olivat valmistautuneet kapinaan jo keväällä 1917, punakaartien järjestäymisen kautta.

Vuonna 2016, 06.12 on itsenäisyyjulistuksen hyväksymisestä 99 vuotta, mutta käsitys maamme itsenäisyydestä nykyisin on ainoastaan harhakuva!  Suomen liityttyä Euroopan Unioniin 1995, menetimme itsenäisyyden, mutta säilytimme näennäisen autonomian. Olimme yli 300 vuotta Venäjää johtaneiden Romanovien tsaarien sodissa valloitetuista Venäjään liitetyistä maista niitä harvoja, joissa oli hyvin poikkeuksellisesti oma Senaatti ja oma raha, Markka, sekä armeija. Eroaminen Venäjästä 1917 lokakuun vallankumouksen jälkeen ja itsenäisyyden varmistamiseksi oli Suomen Senaatin joukkojen lyötävä maassa olevat venäläiset joukot. Suomen itsenäisyyden tunnustaminen on ollut historioitsijoille mielenkiintoinen väittelyjen kohde siitä, mikä maa tunnusti ensin Suomen itsenäisyyden! Ranska tunnusti 1918, 4 pnä tammikuuta Suomen itsenäisyyden ja Neuvosto – Venäjän puolesta Vladimir I. Lenin samana päivänä. Ranska ilmeisesti ehti ensin!

Tammikuun 27 pnä 1918, julistivat punakaartit punakapinan alkaneeksi! Seuraavana päivänä eli 28 pnä tammikuuta 1918, Mannerheim antoi Suomen laillisen hallituksen joukoille käskyn riisua venäläinen sotaväki aseista koko maassa. Punakapinan seurauksena Vapaussotana alkaneet taistelut muuttuivat punakapinaan osallistuneiden kanssa verisiksi taisteluiksi, minkä seurauksena käytiin myös sotahistorian kannalta kiinnostava taistelu Tampereen valtaamiseksi. Käydyn Vapaussodan seurauksena Suomi vasta todellisuudessa saavutti itsenäisyyden. Suomen itsenäisyyden tunnustivat USA ja Britannia vasta 1919 toukokuussa, eli yli vuoden kuluttua Suomen todellisesta itsenäistymisestä.

Menetettyä itsenäisyyttä ei voi saada takaisin muulla tavalla kuin eroamalla nykyajan Neuvostoliitosta eli Euroopan Unionista. Itsenäisellä valtiolla on tunnusmerkkinään oma raha, oma armeija ja oma lippu. Euroopan Unionin tähtilippu ei kuulu suomalaisen liputuspäivän lippuihin, sillä Komission komissaarit muistuttavat meitä Neuvostoliiton aikaisista komissaareista ja Stalin keskitysleireistä toisinajattelijoille! Luottamus valtioiden välisiin sopimuksiin on osoittautunut itsenäisyytemme aikana virheeksi, sillä ilman tahtotilaa puolustaa isänmaataan, Suomi ei olisi valtiona olemassa. Vapaussodan ja II Maailmansodan suomalaiset taistelijat varmistivat itsenäisyytemme, politiikot olivat ainoastaan “Suuren näytelmän statisteja”, kuten myös nykyään! Itsenäisyyttä ei antanut Lenin tai USA, vaan sen otti Suomen kansa! Itsenäisyysjulistuksen muistopäivä on tärkeä viesti tuleville sukupolville, jotta kansallisvaltion menneisyys ei pääse unohtumaan!

 

 
Runo K. Kurko
puheenjohtaja